BOLHA - Siphonaptera

Po velikosti so bolhe nekaj milimetrov dolge žuželke, navadno rjave barve, ob straneh sploščene in brez kril. Imajo tri pare močnih nog, s katerimi skačejo z enega gostitelja na drugega. Hranijo se s krvjo gostitelja.
Pik je običajno neboleč, ostane pa zardelo, močno srbeče mesto na koži.
Bolhe so tudi vmesni gostitelji pasje trakulje. Pes ali maček se s trakuljo okužita, če požreta bolho. V tem primeru se v 16-21 dneh v črevesju psa ali mačke razvije 20-45 cm dolga trakulja.
Razvojni krog bolh ima štiri stadije: jajčece, ličinko, bubo in odraslo žival. Mlada bolhica potrebuje za preživetje obrok krvi. Brez hrane pogine v nekaj dneh. Prav te mlade bolhe pri iskanju hrane pogosto napadejo tudi človeka, ga nekajkrat ugriznejo, nato pa odidejo iskat pravega gostitelja. Bolhe so neverjetno plodna bitja. Že nekaj dni po prvem obroku krvi začnejo odlagati jajčeca. Samica v ugodnih razmerah odloži 40-50 jajčec na dan. To počne približno 100 dni. Jajčeca padajo s psa ali mačke. Največ jih je tam, kjer se žival največ zadržuje. Pogosto je to preproga, fotelj, kavč ali celo naša postelja. Celoten razvojni krog se lahko sklene že v 12 dneh, lahko pa se podaljša na pol leta. V stanovanju razvojni krog navadno traja mesec dni.

ZATIRANJE:

  • tekoči insekticid
  • uporaba šamponov, ampul in tablet, ki preprečujejo razvoj bolh pri domačih živalih
  • čiščenje oz. sesanje vseh površin kjer se domače živali zadržujejo.

Kontaktirajte nas

kontaktni obrazec

obvezno polje